Buzdolabı Temizliği Ve Bakımı Nasıl Yapılır: Sorusunun cevabı aslında planlı ve belirli adımlar izlendiğinde sizler için kolay bir aktiviteye dönüşebilir. Mutfaklarımızda yer alan buzdolapları, tüm gün ve gece boyunca ev halkının ağır yükünü çekmektedir. Hergün içinde sayısız kez açılan buzdolabı kapağı, dolabın ısısını ve çalışma randımanını etkilerken, içinde bulunan yiyeceklerin de sağlıklı bir şekilde korunmasını etkileyebilir.

Bilimum tatlı – tuzlu yemek kokuları, sebzelerin, et ya da balıkların partikülleri ve bu ürünlerin yaydığı gazlar, koku ve atık madde halinde buzdolaplarının içinde birikir. Bu nedenle de zamanla (buzdolapları belirli periyodlarla temizlenmediğinde) buzdolaplarında bakterilerin ve kötü kokuların oluşmasına neden olmaktadır.
Buzdolaplarında saklanan gıdalar için buzdolabı; ısısı, hava sirkülasyonu ve fonksiyonelliği ve elbette temizliği çok önemlidir. Ağzı açık kaplarda saklanan yiyecekler, yıkanmadan dolaba konan besin maddeleri, yumurta – et – balık – tavuk – süt ürünleri, dolaba dökülen ve sızan yiyecek sıvıları buzdolaplarında kötü koku oluşturarak bakterileri üremesine neden olur. Bunun önüne geçmek içinse periyodik olarak buzdolaplarını temizlemek gerekir.
Buzdolabı Nasıl Temizlenir?
Buzdolabınızın temizliği sırasında asla gaz, benzin ve benzeri maddeleri kullanmamalısınız. Buzdolabınızın temizliği öncesi herhangi bir buzdolabı arızalanmasına karşın önlem olarak mutlaka cihazın fişini çekmelisiniz. Eğer buzdolabınız deep freeze özelliklerine sahip olmayan ve karlanma yapan eski tip buzdolaplarındansa temizlikten 1 – 2 saat öncesinde fişini çekerek çözdürmelisiniz. Temizleme işlemine başlamadan önce ürünün fişini çekmenizi tavsiye ederiz. Buzdolabı temizliğine başlamadan önce çözülme ve bozulma riski olan ürünleri başka bir soğutucuya almanızı öneririz.
Öncelikle İlk adımda dondurulmuş ürünleri, balık, et, konserve türevlerini buz kaplarında tutabilirsiniz. diğer Adımda buzdolabında dip – köşe temizliği yapabilmek için buzdolabınızı tamamen boşaltmalısınız. Buzdoalbınızdan Boşalttığınız bu aparatları, köpüren hijyen maddelerle temizleyerek durulayabilirsiniz. Diğer adımda yumurtalık, raf, sebzelik bölümlerini, kahvaltılık çekmecelerini çıkarabilirsiniz.
Buzdolabı Temizliğinde Kimyasal Arındırıcılar Kullanılmalı mıdır?
Buzdolaplarının kullanım kılavuzlarını incelediğinizde çamaşır suyu, yüzey temizleyici gibi aşındırıcı kimyasalların kullanılmaması tavsiye edilir. Bunun başlıca sebebi buzdolaplarının cam ve plastik yüzeylerinin koruyucu filmle kaplanmış olmalarıdır. Bu tür aşındırıcı kimyasalları kullandığınızda buzdolabının iç yüzeyindeki koruyucu film tabakası zarar gördüğü gibi çizilir.
Diğer yandan buzdolaplarının köşe kısımlarına, raf altlarına ve pürüzlü yüzeylerine toz, kir partikülleri ve bakteriler kolaylıkla yerleşebilir. Bu nedenle sadece su ile temizlemeniz de yeterli olmayacaktır. Bunun yerine buzdolabını temizlerken karbonatlı veya sirkeli su karışımı yaparak kullanabilirsiniz.
Temizden Kirliye yapılması gerekenler
Buzdolabı temizliğindeki en temel adım temizden kirliye doğru bir dizgi izlemektir. Örneğin sıralamada ilk olarak dolabınızın sebzelik, kahvaltılık, yumurtalık bölümlerini temizleyebilirsiniz, daha sonra ardından sırasıyla yan iç duvar kısımlarını, kapaklarda yer alan rafları sonrasında da dondurucu kısmını silebilirsiniz. Buzdolabınızı silme işlemi bitince dolap içi ıslak bırakılmamalı ve kurulanmalıdır. Daha sonra ardından çıkararak temizlediğiniz aparatları kurulayarak yerine yerleştirebilirsiniz. Daha sonra sıra buzdolabının dış yüzeylerine, kapak kısmına, tutma kısmına ve yan dış yüzeylerine geldi. Bu kısımları da deterjanlı bezle silip kurulayabilirsiniz.
Buzdolabından Kötü Kokuları Çıkarmanın Yöntemi Nedir?
Her şeye rağmen dolabınızda et – balık – yumurta gibi bozulduğunda inatçı kokular bırakan besin artıklarından dolabınıza sinmiş kötü kokular kalmış olabilir.
Bu durumda;
Bir miktar kullanılmış çay poşetini açık bir kaba koyup dolapta bekletebilirsiniz.
Yine bir miktar kuru kahveyi buzdolabının bir köşesine yerleştirebilirsiniz. Kuru kahve kötü kokuları çekme özelliği ile tanınmaktadır.
Buzdolabı Temizlerken Asla Yapmamanız Gerekenler
Buızdolabınızı temizleme işlemi sırasında asla keskin ve aşındırıcı aletler, deterjan ya da cila gibi maddeler kullanmamalısınız. İçini ılık su ile silerek sonrasında iyice kurulayınız. Dolap temizliğinde arındırıcı karışım olarak; bir çay kaşığı sodyum bikarbonatı yarım litre suda çözerek temizlik çözelti sıvısı elde edebilirsiniz. Lamba muhafazasına ve diğer elektrikli kısımlara asla su değdirmemelisiniz. Kapı raflarını çıkarırken üzerini boşaltmalı ve diret olarak çekmeden yukarı doğru kaldırarak tabandan çıkarmalısınız. Buzdolabında inatçı lekeler ve kötü kokular oluşmaması için sıvı yağları veya pişmiş yağlı yemekleri buzdolabınıza ağzı açık kaplarda koymamalısınız. Bu içeriğimizde de sizlere Buzdolabı Temizliği Ve Bakımı Nasıl Yapılır sorusuna yanıt aradık.
Kahramanmaraş’ta Beyaz Eşya Servisi Hizmeti vermekteyiz. Kahramanmaraş Buzdolabı Servisi olarak, Buzdolabınızla ilgili her türlü arıza bildirimi ve fiyat almak için bizi araya bilirsiniz.